Op deze manier voorkom je schuim in je vaatwasser

Het is begrijpelijk heel vervelend wanneer je onmisbare vaatwasser ineens vol komt te staan met een enorme hoeveelheid schuim – en het misschien zelf uit komt stromen. Overmatige schuimvorming in je vaatwasser kan echter meerdere aanleidingen hebben. Meestal wordt een te grote dosering van het vaatwasmiddel ogenblikkelijk als oorzaak genoemd, maar dit klopt niet. Wat dan wel de oorzaak kan zijn en hoe je een teveel aan schuim het beste kunt voorkomen, dat lees je hierbeneden.

Laat de dosering met rust

Zoals hierboven al genoemd, kan een te hoge dosering absoluut niet te oorzaak zijn bij een overmatige hoeveelheid schuim in je vaatwasser. Waarom niet? Een vaatwasmiddel schuimt bijna niet. Je wordt dan ook aangeraden een door een professional ingestelde dosering niet zomaar aan te passen. In tegenstelling tot een te hoge dosering kan een te lage dosering wél voor een teveel aan schuim zorgen, met name wanneer de vaat niet goed genoeg is voorgespoeld. Er ontstaat dan namelijk een chemische reactie tussen het teveel aan vetten dat zich nog op de vaat bevindt en het wasmiddel. Het is daarom ook cruciaal om erg vuile vaat goed voor te spoelen.

Gebruik voorspoelmiddel

Gebruik géén afwasmiddel bij het voorspoelen van de vaat. Het afwasmiddel waarmee je normaal gesproken namelijk de vaat zou afwassen schuimt sterk. Wanneer je de vaat voorspoelt met dit wasmiddel kunnen er dus resten overblijven op je borden of pannen en kan er een enorme hoeveelheid aan schuim ontstaan wanneer de vaatwasser begint met draaien. Laat dit nu net datgene zijn dat je probeert te voorkomen. Spoel daarom je vaat voor met een specifiek voorspoelmiddel dat bedoelt is voor het voorspoelen van vaat die vervolgens in de vaatwasser gaat.

De juiste temperatuur

Ook van belang bij het voorkomen van een overmatige hoeveelheid schuim is het instellen van de juiste temperatuur. Een te lage temperatuur zal immers schuim veroorzaken door de reactie die het geeft met het glansspoelmiddel. Voor het wasbad wordt een temperatuur aanbevolen tussen de 55 en 65 graden Celsius. Voor het naspoelen ligt daarbij de ideale temperatuur tussen de 80 en 90 graden Celsius.

Schoonmaken met het juiste product

Ook voor het schoonmaken van de vaatwasser geldt, gebruik hiervoor een middel dat hier speciaal voor ontwikkeld is. Ieder ander middel kan namelijk voor een te grote hoeveelheid schuim veroorzaken. Houd deze en bovenstaande tips in het vervolg dus goed in gedachte en je zult gegarandeerd nooit meer een teveel aan schuim in je vaatwasser aantreffen.